Atenţie cum procedaţi cu molozul! Puteţi rămâne fără maşină

Atenţie cum procedaţi cu molozul! Puteţi rămâne fără maşină. S-a întâmplat, în premieră, la Craiova. O camionetă care transporta moloz rezultat din demolări a fost identificată, ieri, în trafic de Poliţia Locală şi confiscată, ulterior, de Garda de Mediu Dolj.

O astfel de situaţie este reglementată din 2008, dar până acum nu s-a aplicat în Craiova. Ieri, autorităţile locale şi instituţiile abilitate au spart gheaţa. Cum s-a putut acest lucru? Potrivit unui comunicat emis de Primăria Craiova, identificarea autovehicului respectiv şi confiscarea lui a avut loc „în baza unui protocol încheiat între instituțiile care au competențe în problemele de mediu pe raza municipiului“.

„Luni, 1 martie 2021, a avut loc la sediul Primăriei Craiova o întâlnire între instituțiile ce au competențe în problemele de mediu pe raza municipiului nostru, unde s-a stabilit, printre altele, modul în care acestea vor colabora în viitor pentru depistarea și combaterea persoanelor ce încalcă legislația mediului din România. Iată că primele rezultate nu întârzie să apară!“, a anunţat primăria. 

Ce s-a întâmplat, concret?

Poliția Locală – serviciul circulație a identificat o camionetă cu moloz, rezultat din demolări, pe strada Nicolae Bălcescu. În urma verificărilor, agenții Poliției Locale au dispus imobilizarea acesteia și au sesizat Garda de Mediu Dolj. Inspectorii Gărzii de Mediu au verificat cantitatea, proveniența și tipul deșeurilor transportate și au cerut documente doveditoare pentru transportarea acestui tip de deșeuri, după cum a relatat chiar Primăria Craiova.

„În urma verificărilor efectuate, inspectorii au dispus confiscarea camionului și sancționarea proprietarului autovehiculului cu o amendă în valoare de 15.000 lei. Camioneta a fost transportată la sediul RAT Craiova de către un șofer angajat RAT și a fost însoțită de echipaje ale Poliției Locale. Ulterior, aceasta a fost sigilată de către Garda de Mediu“, a mai precizat primăria. 

Atenţie cum procedaţi cu molozul! Ce spune Legea

Procedura pare simplă: Poliţia te opreşte în trafic dacă transporţi moloz, inspectorii de la Garda de Mediu verifică documentele privind transportul respectiv de deşeuri, autovehiculul este preluat de un angajat RAT SRL şi escortat cu ajutorul Poliţiei până la autobaza societăţii (dacă transportul este ilegal), Garda de Mediu sigilează maşina, iar RAT o ţine în custodie până când aceasta intră, printr-o hotărâre definitivă a instanţei, în proprietatea statului.

În toată această procedură mai intervine şi amenda aplicată autorului faptei, deloc de neglijat, dar şi faptul că deşeurile respective sunt preluate de un operator autorizat şi transportate la depozitul ecologic, tot pe cheltuiala persoanei vinovate. Legea este clară în acest sens, chiar dacă ea nu a fost aplicată în Craiova. Este vorba de Hotărârea de Guvern nr. 1.061 din 10 septembrie 2008 privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României.

Ea se referă strict la controlul transportului deșeurilor şi se aplică deșeurilor periculoase și deșeurilor nepericuloase. „Transportul deșeurilor se realizează numai către operatorii economici care dețin autorizație de mediu conform legislației în vigoare pentru activitățile de colectare/stocare temporară/tratare/valorificare/eliminare. Este interzis transportul deșeurilor de orice natură de la locul de producere la cel de colectare/stocare temporară/tratare/ valorificare/eliminare, fără respectarea prevederilor prezentei hotărâri“, se arată chiar în primele articole ale HG nr. 1.061/2008. 

Atenţie cum procedaţi cu molozul. Care sunt sancţiunile

În ceea ce priveşte sancţiunile pentru abandonarea deșeurilor, acestea sunt cuprinse între 5.000 de lei şi 10.000 de lei, între 10.000 de lei şi 20.000 de lei sau între 15.000 de lei şi 30.000 de lei, în funcţie de faptă. De asemenea, transportul deșeurilor municipale efectuate de operatori neautorizați pentru prestarea serviciului de salubrizare în localități este sancţionat, potrivit legii, cu amendă de la 3.000 de lei la 6.000 de lei.

Tot la capitolul sancţiuni este prevăzută şi sancțiunea contravențională complementară a confiscării mijlocului de transport destinat sau folosit la săvârșirea faptei. În Craiova, singurul operator desemnat pentru colectarea deșeurilor la nivelul municipiului este Salubritate SRL. Aşa că persoanele care doresc să transporte către depozitul de la Mofleni deșeuri care nu se pot arunca, în mod uzual, la containerele amplasate în Craiova sunt obligate să contacteze operatorul delegat. 

Ar mai fi de spus că, potrivit HG nr. 1.061/2008, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către personalul împuternicit din cadrul Ministerului Mediului și Ministerului de Interne, alături de personalul împuternicit din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Transporturilor, Ministerului Sănătății sau Ministerului Finanțelor, după caz, conform competențelor instituțiilor nominalizate.

Sursa: Gazeta de Sud

Galerie foto