Amenzi pentru ”proprietarii” locurilor de parcare

Agenții Poliției Locale au amendat mai mulți craioveni care se cred stăpâni pe locurile de parcare dintre blocuri. ”Acolo parchez de 10 ani”, ”e locul meu”, ”nu lăsa mașina acolo”, sunt câteva dintre expresiile întâlnite în aproape toate cartierele din Craiova.

Polițiștii le reamintesc ”stăpânilor” locurilor de parcare faptul că, în acest moment, în Craiova nu există locuri de parcare individualizate. Acesta este și motivul pentru care cei care își ”rezervă” un loc de parcare, în orice fel, riscă să fie amendați.

”Polițiștii locali au desfășurat acțiuni de informare a cetățenilor municipiului Craiova cu privire la faptul că, pe raza municipiului Craiova, nu există locuri de parcare individualizate. Nu există o prevedere legală referitoare la acest aspect, motiv pentru care toți proprietarii/utilizatori de autovehicule pot parca/staționa pe raza municipiului Craiova cu respectarea prevederilor Ordonantei de Urgență a Guvernului nr.195/2002 și în conformitate cu prevederile HCL nr.73/2019”, spun reprezentanții Poliției Locale Craiova.

Amenzi pentru ”proprietarii” locurilor de parcare

De altfel, de la începutul acestui an, agenții Poliției Locale au dat mai multe amenzi celor care se cred stăpâni pe locurile de parcare. ”În decursul anului 2019 au fost aplicate 10(zece) sancțiuni contravenționale în valoare de 3.000 de lei și 6(șase) avertismente verbale persoanelor care și-au rezervat locurile de parcare cu diverse obiecte. Precizăm faptul că obiectele ce erau destinate rezervării locurilor de parcare au fost înlaturate din zonă”, au mai precizat polițiștii locali. 

”Locul meu de parcare“

Deși toți craiovenii plătesc pentru un loc de parcare, unii susțin că sunt proprietari. Oamenii legii au făcut mai multe acțiuni prin cartierele din Craiova, însă ”stăpânii” rămân… ”stăpâni”.

”Poliţiştii locali au afişat pe majoritatea uşilor de acces în scările blocurilor sau la avizierele acestora comunicate în care sunt precizate prevederile Hotărârii Consiliului Local nr. 73/2019. S-a insistat însă pe un aspect care a provocat şi încă provoacă multe controverse între vecini: sintagma „locul meu de parcare“. Achitarea taxei de parcare pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova nu constituie drept de proprietate asupra amplasamentului pe care este parcat autovehiculul. Sintagma «locul meu de parcare» este folosită ilegal de unii proprietari/deținători de autovehicule. Orice utilizator ce achită taxa de parcare are dreptul să parcheze, cu respectarea legislației rutiere, oriunde în municipiului Craiova, pe proprietatea publică/privată a autorității locale“, transmit polițiștii locali.

Sancțiunile

Amenzi pentru ”proprietarii” locurilor de parcare. Potrivit Regulamentului în vigoare, rezervarea sub orice formă a unui loc de parcare, reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 de lei şi 2.500 de lei. Amenzi se pot da şi pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public fără achitarea taxei de parcare, pentru nerespectarea marcajului rutier de parcare, astfel încât se ocupă mai multe locuri de parcare. De asemenea, se sancționează parcarea pe locurile cu plata prin SMS fără a achita această taxă. Cuantumul amenzilor este cuprins între 500 de lei şi 1.000 de lei – pentru persoanele fizice şi între 1.000 de lei şi 2.500 de lei – pentru persoanele juridice.

Sursa: Gazeta de Sud

Galerie foto