Dacă nu se poate la Națională, se poate la Locală. Polițiștii locali, cu camere video la purtător

Tot ce spun și ce fac politiștii locali cu atribuții în domeniul circulație din cadrul Poliției Locale a Municipiului Craiova, dar și cetățenii pe care aceștia îi verifică este, de ieri, înregistrat. Aceasta pentru că Poliția Locală Craiova s-a dotat cu bodycam-uri.

Momentan, 10 astfel de camere video, de ultima generație, care pot să filmeze până la 8 ore, în format HD, capsulate, nefiind posibilă intervenția din partea agentului constatator asupra imaginilor filmate și stocate, au fost achiziționate. Însă altele vor fi cumpărate pe parcurs, în perioada următoare, cu astfel de bodycam-uri urmând să fie dotați și politiștii locali cu atributii în domeniul ordinii publice.
„De acum, polițiștii locali cu atribuții de circulație rutieră vor fi dotați cu 10 camere care înregistrează audio și video. Acest sistem este un sprijin real pentru noi, pentru că are rolul de a-l proteja pe polițistul aflat în misiune, dar și este și în avantajul cetățenilor, pentru că polițistul nu va mai avea o atitudine nelalocul ei. Polițistul este obligat, înainte de toate, să îl înștiințeze pe cetățeanul oprit că întreaga discuție este înregistrată atât audio, cât și video, abia apoi să-l informeze ce faptă a săvârșit și care este sancțiunea. Agenții care le vor utiliza au fost instruiți și consider că este un pas înainte către un serviciu modern, în slujba cetățeanului”, a declarat Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova.

Polițiștii locali spun că poate de acum nu se vor mai lovi de situații în care nu pot demonstra că un anumit cetățean a avut un comportament necivilizat. „În munca mea, de 15 ani, și ca femeie, vă dați seama că nu a fost ușor. Am avut de-a face cu mulți care mi-au adresat insulte, injurii și au avut un comportament neadecvat. Aceste camere vin în ajutorul meu și al colegilor mei. La fel de bine, imaginile pot fi solicitate și de contravenientul nemulțumit și pot fi utilizate în instanță”, a afirmat Alina Lascu, polițist local.
Poate, acum, și polițiștii locali vor fi mai atenți la vocabularul pe care îl folosesc atunci când vor verifica cetățenii și poate nu vom mai auzi, de la unii dintre ei, expresii precum: „Cine ți-a dat, bă, permisul? Așa se conduce, bă?”.
Polițiștii locali vor filma toate acțiunile pe care le desfășoară, precum și procedura de sancționare a persoanelor ce încalcă prevederile OUG 195/2002 actualizată, privind circulația pe drumurile publice. După efectuarea procedurii de prezentare a identității și calității, aceștia au obligatia să informeze persoana care a savârșit contravenția că urmează să fie înregistrată video și audio discuția cu acesta, după cum informează reprezentanții Poliției Locale Craiova.
Imaginile surprinse de aceste camere vor fi descărcate de un specialist IT, la sediul instituției, la fiecare schimb de tură, iar acesta codifică imaginile și le stochează pe un server destinat special acestor sisteme de înregistrare. Imaginile vor fi păstrate între 6 luni și 3 ani și vor fi puse la dispoziția instanțelor de judecată sau organelor de cercetare penală.
De asemenea, Poliția Locală a achiziționat și 3 sisteme fixe de înregistrare video, ce urmează să fie montate pe autospecialele care deservesc Serviciul Circulație.

Mai greu în Poliția Națională
 
Reamintim că și în Poliția Națională se încearcă implementarea unui astfel de proiect lansat de Sindicatul Polițiștilor Europeni – Europol. Din banii lor, ai polițiștilor afiliați sindicatului, au fost achiziționate 20 de bodycam-uri, iar acestea au fost testate de polițiștii din cadrul Brigăzii de Poliție Rutieră București. Poliţiştii de la Rutieră din Capitală au fost atât de mulţumiţi încât au cerut prelungirea cu şase luni a contractului de comodat prin care Europol le-a dat aceste dispozitive, afirmând că în perioada în care le-au utilizat nu au fost înregistrate cazuri de ultraj, cetăţenii care ar fi avut astfel de porniri fiind descurajaţi de faptul că erau înregistraţi.
„Este necesară o astfel de monitorizare, fie prin bodycam-uri, fie pe maşinile instituţiei, în spaţii publice, ş.a.m.d. Am făcut în acest sens un pas foarte important prin conducerea sindicatului, iar demersul acesta l-am făcut încă din 2016 de la constituirea organizaţiei sindicale, în repetate rânduri solicitând Ministerului Administraţiei şi Internelor şi IGPR implementarea sistemului de bodycam pentru poliţişti, în special pentru structurile de ordine publică şi poliţie rutieră. Bineînţeles că ne-am lovit de o mică reticenţă, sau puţin mai mare reticenţă din partea conducerii acestor instituţii, care ar trebui să-şi dea mai mult interesul pentru apărarea drepturilor cetăţenilor şi să dea curs acestor demersuri venite să sprijine atât instituţia cât şi oamenii care lucrează în această instituţie, în speţă poliţiştii. Într-un final, cam după un an de zile de la aceste solicitări pe care noi le-am avut, cu sprijinul IGPR, am reuşit să fie emisă o dispoziţie a Inspectorului general dând astfel undă verde pentru implementarea acestui proiect iniţiat de sindicatul Europol şi folosirea a 20 de bodycam-uri de către poliţiştii din cadrul Brigăzii de Poliţie Rutieră Bucureşti. Aceste bodycam-uri au fost date în contract de comodat de către sindicat instiuţiei. Este un feedback destul de bun atât din partea cetăţenilor, cât şi de colegii care folosesc aceste bodycam-uri”, declara la începutul lunii, în cadrul unei conferințe de presă, Gabriel Gîrniţă, liderul Sindicatului Europol filiala Dolj.
Sindicaliștii de la Europol încearcă să convingă autorităţile să extindă proiectul şi să achiziţioneze până la sfârşitul anului 5.000 de astfel de dispozitive pentru poliţiştii din ţară, o bodycam costând până în 200 euro.
„Considerăm că este insuficient să pornim de la acest proiect pilot şi apreciem că este imperios necesar ca în fiecare judeţ să găsim înţelegere şi să găsim finanţare pentru ca poliţiştii, cel puţin cei de ordine publică şi poliţiştii rutieri să înceapă să fie dotaţi cu asemenea dispozitive, bineînţeles, în principal, ca măsură de sănătate şi securitate în muncă. De multe ori poliţiştii sunt victime ale agresiunii, iar pentru faptul că nu pot să dovedească acele agresiuni, nici nu mai are rost să depună plângere. Sunt necesare aceste dispozitive în apărarea şi a poliţistului şi a cetăţeanului, pentru că de-a lungul timpului au existat acuzaţii de ambele părţi, atât de corupţie cât şi de abuzuri”, a spus și liderul Europol Cosmin Andreica.
De la conferința de presă susținută de aceștia la Craiova și până în prezent nu s-a mai întâmplat nimic în legătură cu acest proiect. ”La noi, din păcate, încă se merge pe un sistem piramidal în care ne uităm spre ceruri şi aşteptăm de sus să ne dea cineva decizia să facem ceva”, spunea Andreica.
 

Galerie foto