Poliţiştii locali vor fi dotaţi cu minicamere video

Politiștii locali din Craiova cu atribuții în domeniul circulatie, vor fi dotati cu minicamere video (bodycam-uri), ce vor fi utilizate în desfășurarea activității.

Oamenii legii vor filma toate actiunile pe care le desfășoară, precum și procedura de sancționare a persoanelor ce încalcă prevederile OUG 195/2002 actualizată, privind circulația pe drumurile publice.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Locale Craiova, după efectuarea procedurii de prezentare , acestia au obligatia sa informeze persoana care a savârșit contravenția că urmează să fie înregistrată video și audio discuția cu acesta.

Filmările respective vor constitui probe în instanța pentru susținerea procesului verbal de contravenție, dar și probe – după caz – pentru organele de cercetare penală.

Camerele de ultima generatie pot să filmeze până la 8 ore, în format HD, capsulate, nefiind posibilă intervenția din partea agentului constatator asupra imaginilor filmate si stocate. Dispozitivele sunt descărcate de un specialist IT la sediul instituției, la fiecare schimb de tura , care codifică imaginile si le stochează pe un server destinat special acestor sisteme de inregistrare.

Imaginile vor fi pastrate intre 6 luni și 3 ani și vor fi puse la dispozitia instantelor de judecată sau organelor de cercetare penala.

De asemenea, Poliția Locală a achizitionat 3 sisteme de inregistrare video, ce urmează să fie montate pe autospecialele care deservesc Serviciul Circulatie.

În perioada următoarele, cu astfel de bodycam-uri vor fi dotati si politiștii locali cu atributii in doemniul ordinii publice.

Sursa: Gazeta de Sud

Galerie foto