Peste 1.000 de mașini ridicate de Poliția Locală din Bănie

Numărul autovehiculelor ridicate, în anul 2017, de polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației se ridică la 1.027. Conducătorii auto au încălcat prevederile OUG nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, și s-au ales atât cu amendă sau avertisment ca sancțiune principală, cât și cu mașinile ridicate. Ulterior, aceștia au suportat și cheltuielile aferente ridicării și depozitării autovehiculului.

„În anul 2017, polițiștii cu atribuții în domeniul circulației, din cadrul Poliției Locale a Municipiului Craiova, au dispus ridicarea unui număr de 1.027 de autovehicule, ce încălcau prevederile OUG nr. 195/2002 actualizată, privind circulația pe drumurile publice, ca urmare a implementării procedurii de ridicare a autovehiculelor, începută pe data de 21 august 2017, procedură ce a fost instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 965/2016 pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006“, a precizat Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale a Municipiului Craiova. Conform ordonanței menționate de reprezentantul Poliției Locale, mașinile pot fi ridicate dacă sunt „staționate neregulamentar pe partea carosabilă și care constituie un obstacol pentru circulația publică“, conform art. 64 din OUG nr.195/2002. Ridicarea autovehiculelor reprezintă o măsură tehnico-administrativă, care se aplică (după caz) în același timp cu sancțiunea contravențională principală a amenzii sau avertismentului și cu sancțiunea contravențională complementară ce constă în aplicarea punctelor de penalizare la permisul de conducere.

„Polițiștii locali au dispus măsura de ridicare a autovehiculelor pentru încălcări ale prevederilor OUG nr. 195/2002 actualizată privind circulația pe drumurile publice, în special pentru staționări voluntare pe trecerile de pietoni, în intersecțiile aglomerate ale municipiului (stânjenind circulația rutieră și pietonală), în alveolele destinate transportului public în comun sau pentru blocări ale căilor de acces la drumul public.

În municipiul Craiova, procedura de ridicare, transport și depozitare a vehiculelor staționate și parcate neregulamentar pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova este executată de către SC RAT Craiova, iar măsură principală de sancționare și măsura tehnico-administrativă de ridicare a autovehiculelor este dispusă de către Poliția Locală a Municipiului Craiova – Serviciul Circulație“, a mai declarat Octavian Mateescu.

Numărul sancțiunilor contravenționale aplicate în anul 2017 de polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației a fost cu mult mai mare decât cel al ridicărilor, adică 10.569 de sancțiuni, în cuantum de 2.953.136 de lei, fiind acordate și 22.828 de puncte de penalizare.

Sursa: Gazeta de Sud

Galerie foto