Oameni ai străzii, duși la adăpost. Unii se întorc înapoi pe stradă

22 de persoane fără adăpost au fost duse, în ultimele nopți, la Centrul Social de Urgență pentru Persoane fără AdăpostSf. Vasile” din Craiova, realizându-se și o internare la Spitalul nr. 3 „Victor Babeș”. Trei dintre acestea, însă, au ales să plece din acest centru și să se întoarcă pe străzi, în ciuda temperaturilor extrem de scăzute. Autoritățile nu pot obliga oamenii să rămână în centru, însă, dacă craiovenii văd astfel de persoane care au nevoie de ajutor, sunt rugați să sune la Telefonul Cetățeanului, 0251/984.

 

Gerul din ultimele zile nu a făcut victime, din fericire, la nivelul municipiului Craiova, însă peste 20 de persoane au fost ridicate de pe străzi și duse la Centrul Social de Urgență pentru Persoane fără Adăpost „Sf. Vasile” din Craiova, pentru a avea un acoperiș deasupra capului, căldură, hrană și, dacă este nevoie, pentru a beneficia de îngrijiri medicale.

Conform datelor oferite de reprezentanții municipalității, în ultimele nopți, mai exact în noaptea de 8 spre 9 ianuarie și în cea de 9 spre 10 ianuarie, 22 de persoane au fost aduse la Centrul pentru Persoane fără Adăpost „Sf. Vasile”.

Cele mai multe persoane, găsite în zona Gării

Doar în noaptea de 9 spre 10 ianuarie, între orele 22:00 și 7:00, nouă persoane au fost identificate de Poliția Locală Craiova. Dintre acestea, una a fost dusă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Victor Babeș” pentru a primi îngrijiri medicale.

Având în vedere temperaturile deosebit de scăzute înregistrate în municipiul Craiova, Poliția Locală a Municipiului Craiova a acționat, cu efective suplimentare, pentru depistarea și identificarea persoanelor fără adăpost, de pe raza municipiului Craiova. În urma acestor acțiuni au fost depistate nouă persoane fără adăpost (cinci în zona Gării, două în zona centrală, una în zona Pieței Rovine și una în cartierul Brazda lui Novac). Dintre acestea, un număr de opt persoane ce au fost transportate la adăpostul Asociației ”Vasiliada” – Centrul Social „Sfântul Vasile”, situat pe strada Râului, iar o persoană a fost internată la Spitalul nr. 3 Victor Babeș”. Situația a fost adusă și la cunoștința Grupei operative ce activează în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltenia” Dolj”, a transmis Poliția Locală Craiova.

Deși, cel puțin până miercuri seara, Doljul a scăpat de orice avertizare meteo, temperaturile se vor menține scăzute, iar acțiunea de depistare a persoanelor fără adăpost și de transportare a lor la centrele sociale specializate sau la unitățile spitalicești va continua și în următoarele zile, în regim de 24 de ore din 24.

Trei au revenit pe străzi

Dintre cele 22 de persoane aduse la centrul amintit sau la spital, trei au ales să plece înapoi pe străzi, deși la Centrul „Sf. Vasile” ele primesc găzduire, trei mese pe zi și servicii de îngrijire. Autoritățile spun că nu îi pot obliga pe oamenii străzi să rămână în centrele în care sunt duși, însă îi îndeamnă pe craioveni să apeleze la Telefonul Cetățeanului atunci când văd o persoană fără adăpost, pentru că este foarte posibil ca aceasta să aibă nevoie de hrană, căldură și îngrijiri.

„Dacă cetățenii observă pe străzi persoane fără adăpost, îi rugăm să sune la Telefonul Cetățeanului – 0251.984, pentru ca cineva să vină să ridice persoana respectivă pentru a fi dusă la un centru”, a spus directorul executiv al Poliției Locale Craiova, Octavian Mateescu.

În momentul de față, Centrul „Sf. Vasile” găzduiește 69 de persoane. Centrul a fost realizat de Asociația Vasiliada, în parteneriat cu Arhiepiscopia Craiovei și Consiliul Local Craiova. Finanțarea pentru centru a fost obținută de la Ministerul Muncii, Familiei și Egalității de Șanse, în cadrul Programului de Interes Național Combaterea excluziunii sociale a persoanelor fără adăpost prin crearea de centre sociale de urgență”. Centrul oferă, pe lângă găzduire, hrană și îngrijire, consiliere în vederea integrării sociale, suport pentru găsirea unui loc de muncă, a unei locuinţe; accesarea unor cursuri de calificare şi recalificare; acompanierea în vederea obţinerii unor documente şi acte de identitate sau stare civilă; servicii de informare cu privire la drepturile sociale.

Sursa: Jurnalul Olteniei, autor: Anca Ungurenus

Galerie foto